TRNAVSKÁ KOŠTOVKA DESTILÁTOV

S L O V E N S K Ý Z V ÄZ Z Á H R A D K Á R O V

Okresný výbor, Sládkovičova 33

917 00 T r n a v a

 

 

Senzorické hodnotenie ovocných destilátov. Trnava, dňa 19.mája 2017

 

 

 

Výroba ovocných destilátov zahŕňa tri hlavné fázy – spracovanie ovocia, kvasenie a vlastnú destiláciu. Alkohol vzniknutý kvasením sa z kvasu destiluje do pár a následným ochladením sa získa zmes alkoholu s vodou. Opakovanou destiláciou /rektifikáciou/ sa potom zbavuje nežiaducich látok.

 

číslo

vzorky

meno priezvisko

lokalita

 

Druh ovocia

Ročník, percentá

Bodové

hodnotenie

Poznámky a komentáre

1

Ing.Mária Odlerová

Zeleneč

Marhuľa 2016

44

Vôňa –  pekná slivková ale je marhuľa

Chuť -  pekné

2

Peter Zvolenský

Zeleneč

Zmes 2015

50%

45

Vôňa –  pekná čistá lahodná

Chuť -  zmes ovocia, ťažko sa určuje

3

Peter Zvolenský

Zeleneč

Vínovica 2016

50%

45

Vôňa –  pekná, čistá

Chuť -  lahodná plná

4

Štefan Boór

Zeleneč

Slivka 2015

52%

41

Vôňa – slabšia, trávnaté tóny

Chuť – plná ovocná

 

5

Ján Drobný

Zeleneč

Vínovica 2016

43

Vôňa –  čistá

Chuť – ostrejšia ale typická

6

Štefan Demovič

Zeleneč

Marhuľa 2015

48%

40

Vôňa – slabšia, ostrejšia

Chuť -  zatuchlejšia

7

Elena Mrázová

Zeleneč

Drienka 2016

52%

44

Vôňa – charakteristická , nezvyčajná

Chuť -, pekná, pekná

8

Peter Zvolenský

Zeleneč

Slivovica 2016

50%

39

Vôňa – neutrálna, pichá alkohol v nose

Chuť – po výpalkoch

9

Jozef Kosir

Zeleneč

 

Slivovica 1998

52%

44

Vôňa – čistá, cítiť sušená slivka

Chuť –dobrá, jemná nasladlá

10

Peter Zvolenský Zeleneč

Vínovica 2017

50%

44

Vôňa –  dobrá typická

Chuť -  voľnejšia ale pekná

11

Peter Zvolenský Zeleneč

Marhuľa 2016

50%

41

Vôňa –  slabšia

Chuť -  ostrá, nevýrazná

12

Jozef Kosír

Zeleneč

Slivka 2011

50%

40

Vôňa – do mirabeliek

Chuť – neviem isto, či je zmes s vínovicou

13

Peter Zvolenský Zeleneč

Neurčené

54%

44

Vôňa –  čistá bez závad

Chuť –štiplavá horká do oskoruše alebo nezrelého ovocia

14

Štefan Boór

Zeleneč

Repák 2015/čakanka/

43

Vôňa –  čistá

Chuť – dobrá jemná;

 

 

15

Peter Zvolenský Zeleneč

Marhuľa 2016

50%

40

Vôňa –  pichá do nosa, je to marhuľa

Chuť –slabšia, menej výrazná

16

Ján Drobný

Zeleneč

Zmes 2015

44

Vôňa –  pekná marhuľa

Chuť -  to isté dobré ostré

17

 

Štefan Boór

Zeleneč

Slivka belica

2016

46

Vôňa – čistá po odvetraní

Chuť – krásna , ryngla belica

18

Milan Doboš

Cífer

Jablko 2016

19

Vôňa –

Chuť –zlé nepitné

19

Milan Doboš

Cífer

Slivka 2016

43

Vôňa – čistá

Chuť – jemná, pekná

20

Tibor Ferenčík

Senica

Marhuľa 2015

37

Vôňa –stratená, chlorofylová

Chuť –stratená, zelinová

21

Tibor Ferenčík

Senica

Slivka 2014

45

Vôňa – zaujímavá, skôr ryngla

Chuť - pekná

22

Vladimír Remenár

Špacince

Slivka 2016

40

Vôňa – neutrálna

Chuť – neutrálna, v celku dobrá

23

p. Nezhoda

Hor. Bojnice ČR

Marhuľa 2016

38

Vôňa – ako vínovica

Chuť -dobrá

24

p. Nezhoda

Hor. Bojnice ČR

Slivka 2016

30

Vôňa – pepermint

Chuť – dobrá, čo je to­?

25

 

Ján Ančič

Zeleneč

Jablko 2015

46

Vôňa – krásna čistá jablková

Chuť -  nádherná, tak to má byť

26

 

Štefan Hirner

Trstín

Zmes ovocia 2016

45

Vôňa –  pekná čistá

Chuť – po hrozne, vínovica

27

 

Jozef  Burín

Trstín

Repák 2016 /čakanka/

45

Vôňa –  pekná čistá, nie je taká výrazná

Chuť – plná čistá

28

 

Jozef Burín

Trstín

Slivovica 2016

43

Vôňa – bežná, čistá

Chuť – plná sladšia, dobrá

29

 

Milan Medovič

Trstín

Hruška planá horská 2011

44

Vôňa – slabšia

Chuť -  krásna, plná, je to hruška

30

 

Milan Medovič

Trstín

Marhuľa 2015

35

Vôňa –  ovocná zmes

Chuť – nevýrazná, čo to je?

31

 

Jozef Burín

 Trstín

Slivovica 2016

43

Vôňa – bežná, čistá

Chuť – plná, sladšia, dobrá

32

 

Jozef Šotník

Ružindol

Slivovica 2015

38

Vôňa – stopy po acetóne

Chuť – dobrá, viacej sladká

33

 

Ing. Ľubomír Hečko

Ružindol

Slivovica 2016

44

Vôňa – čistá

Chuť -  výborná, plná

34

Ing. Ľubomír Hečko

Ružindol

Vínovica 2016

43

Vôňa –  pekná čistá

Chuť -  lahodná, typická pošupkách hrozna

35

 

Jozef Šotník

Ružindol

Slivovica 2014

45

Vôňa – čistá

Chuť – plná, odrodová, pekná

36

Jozef Šotník

Ružindol

Marhuľa 2012

42

Vôňa –slabšia

Chuť -  plná, hustá ale ostrá na ročník

37

Jan Smolen

Ružindol

Marhuľa 2016

36

Vôňa – čo to je len nie marhuľa

Chuť -

38

Jan Smolen

Ružindol

Slivovica 2013

44

Vôňa – čistá ovocná

Chuť -  čistá ovocná výborná

39

František Kuracina

Ružindol

Jablko 2015

33

Vôňa –  ostrá, netypická

Chuť -  ostrá, štípe, zápach po kvase

40

Ján Smolen

Ružindol

Kalvados 2016

38

Vôňa –  nevýrazná, potlačená

Chuť -  ostrá pichľavá ale jabĺčková

41

Ján Korec

Trnava

Hruška 2015

44

Vôňa –  krásna, vonia  po odrode

Chuť – tiež pekná

42

Ján Korec

Trnava

Marhuľa 2015

35

Vôňa – jemný acetón

Chuť - ostrejšia

43

Ján Korec

Trnava

Vínovica 2014

28

Vôňa –štípe

Chuť -  páli, ostrá, zasírené a potom pálené

44

Ján Korec

Trnava

Sliv.bros.hruš.

2016

43

Vôňa – typická slivková

Chuť – pálivejšia ale dobrá

45

Ján Korec

Trnava

Marhuľa 2016

38

Vôňa – je marhuľa ale slabá

Chuť – to isté aj v chuti

46

Alfonz Mihalovič

Suchá nad Parnou

Marhuľa 2013

39

Vôňa –slabšia marhuľa

Chuť –slabá málo typická

47

Alfonz Mihalovič

Suchá nad Parnou

Mar.viš.malin.

2005

44

Vôňa –  krásna

Chuť – hroznovo-jablkovo

48

Alfonz Mihalovič

Suchá nad Parnou

Slivka 2010

43

Vôňa – vínovica nie slivovica, voňavá po muškáte

Chuť -krásna

49

František Viskupič

Borová

Broskyňa 2004

43

Vôňa –  do tónov marhule

Chuť -  výborné

 

50

Vladimír Tibenský

Majcichov

Slivovica 2016

40

Vôňa – acetón

Chuť – lepšia ako vôňa, slušná

51

Peter Sivák

Majcichov

Jablko 2016

33

Vôňa –  acetón

Chuť - krátka nevýrazná dochuť

52

Anton Frolkovič

Majcichov

Jahoda 2016

47

Vôňa – nádhera

Chuť –krásna do jadierok na povrchu - výborná

53

Táňa Pinčeková

Majcichov

Hruška 2015

 

38

Vôňa – niekde inde

Chuť -  hruška to nie je

54

 

Marika Pinčeková

Majcichov

Marhuľa 2011

45

Vôňa –  na rok 2011 je ostrejšia

Chuť -  pekná, krásna dozreté ovocie

55

Ľuboš Genčúr

Trstín

Slivovica 2014

35

Vôňa – prvý dojem acetón

Chuť – kyselka, horkosť, inak dobrá

56

Ľuboš Genčúr

Trstín

Repák 2014 /čakanka/

42

Vôňa – pekná

Chuť – dobrá nie zemitá čistá

57

Ľuboš Genčúr

Trstín

Jablkovica 2012

38

Vôňa –  ostrá

Chuť –ostrá, horká na ročník 2012

58

SZZ Zavar

Vínovica  2016

40

Vôňa –  nič moc

Chuť -  asi pálená so šupkami

59

Jozef Jamrich

Zavar

Čerešňa 2016

44

Vôňa – pekná

Chuť – ozaj čerešňová výborná

60

Lubo Šiška

Zavar

Slivovica 2016

43

Vôňa – čistá

Chuť – pekná, trochu ostrá

61

Lubo Šiška

Zavar

Marhuľa 2016

39

Vôňa – nevýrazná

Chuť – jemná, slabšia

62

Aloiz Vojtech

Zavar

Marhuľa 2016

44

Vôňa – ostrý alkohol, vôňa marhule

Chuť –ostrejšia, tiež alkohol

63

Vladimír Psota

Zavar

Slivka 2016

42

Vôňa – čistá bez závad

Chuť – plná, pekná

64

Ľubomír Šiška

Zavar

Čerešňa 2016

46

Vôňa –  pekná čerešňa

Chuť -  trochu po kôstke, škoda že  do toho dal čerešne

65

Laco Kukla

Zavar

Slivka 2016

41

Vôňa – čistá, nie po slivke

Chuť - pekná

66

SZZ Zavar

Slivka 2016

44

Vôňa – pekná

Chuť -  pekná

67

Anton Honíšek

Zavar

Marhuľa 2016

40

Vôňa –acetón, pichá do nosa

Chuť – je marhuľová, dochuť kratšia

68

Emil Maška

Trnava

Marhuľa 2016

37

Vôňa – slabšia

Chuť -  je marhuľa, ostrá

69

Laco Krajčovič Trakovice

Hruška 2016

41

Vôňa – pekná čistá

Chuť – kratšia, dobrá

70

Štefan Blažo

Trakovice

Marhuľa 2016

40

Vôňa – slabšia

 Chuť - Slabšia, kratšia ale marhuľa -

71

Ing. Nižnanský

Brestovany

Marhuľa 2016

39

Vôňa –  ostrá ale marhuľová

Chuť -slabšia

72

Jar. Hrobár

Hlohovec

Marhuľa 2014

52

38

Vôňa –

Chuť -

73

Jar. Hrobár

Hlohovec

Jablkovica 2016

52 %

43

Vôňa –pekná jablková dochutené

Chuť –ofarbené suš. jablkom pekné

74

Jar. Hrobár

Hlohovec

Vínovica 2016

52%

40

Vôňa – čistá

Chuť -  dochutená umelo

75

Jar. Hrobár

Hlohovec

Slivovica 2015

52%

40

Vôňa – netypická

Chuť – netypicka, prídavok bylín

76

Stanislav Gažo

Hor. Krupa

Repák 2016 /čakanka/

42

Vôňa –  pekná čistá nie tak výrazná

Chuť –jemná dobrá

77

Stanislav Gažo

Hor. Krupa

Slivovica 2016

42

Vôňa – ovocnosť stredná, ostrejšia.

Chuť – drsná inak dobrá

78

Stanislav Gažo

Hor. Krupa

Marhuľa 2016

46

Vôňa – pekná ovocná

Chuť – plná typická

79

Augustín Gažo

Hor. Krupa

Repák 2016     1

/čakanka/

40

Vôňa –  netypická

Chuť – nepekná stuchlinová

80

Stanislav Gažo

Hor. Krupa

Repák  2016     2

/čakanka/

46

Vôňa –  čistá pekná

Chuť -  typická plná krásna

81

Stanislav Gažo

Hor. Krupa

Repák 2016      3

/čakanka/

46

Vôňa – vôňa jemná

Chuť – lahodná do maliny

82

Ján Blažo

Hor Krupa

Slivka 2015

28

Vôňa – acetón, prchavé tóny

Chuť –pripálenina, ostré, zlé

83

Ján Blažo

Hor. Krupa

Marhuľa 2015

43

Vôňa – ostrejšia, po zaváraných marhuliach

Chuť -

84

Eduard Šturdík

Dolné Lovčice

Slivovica 2016

42

Vôňa- pekná odrodová.

Chuť – drsnejšia čo charakterizuje ročník

85

Eduard Šturdík

Dolné Lovčice

Slivovica 2015

38

Chuť- drsnejšia, kyselkavá.

 Vôňa- jemná,  prchavejšia v nose

86

Miroslav Bartovič

Dolné Lovčice

Repák 2014 /čakanka/

32

Vôňa – je to repa

Chuť - pripálenina

87

 

 

 

 

 

 

     Pred nultou vzorkou bola podaná drienkovica od p. predsedníčky OV SZZ Trnava výbornej kvality.

 

      Pravdepodobne z neznalosti mnohí zaraďujú medzi ovocné destiláty aj nápoje typu „hruška, slivka“ a pod. Tieto však pozostávajú hlavne z repného liehu, kvapky pravého destilátu / aby sa nepovedalo/

 a chémie, ktorá mu dodá farbu, vôňu a „ovocnú chuť. Takéto nápoje musia byť na etikete označené ako liehovina.

 

 

      

 

 

 

Udelenie medailí: šampion 50, 48-49 destilát vynikajúcej kvality, 42-47 destilát výbornej kvality, 36-41 destilát veľmi dobrej kvality, 30-35 destilát dobrej kvality, 28-29 destilát menej dobrej kvality

 

Hodnotenie ovocných destilátov previedla komisia v zložení: 

                                                                                            predseda – Ferdinand Hrušecký

                                                                                            člen         - Ján Lukáč, 

                                                                                            člen        - Jozef Jamrich                                                                    

 

Ďakujeme všetkým za dodané vzorky, členom degustačnej komisie za odborné senzorické hodnotenie ovocných destilátov a členom OV SZZ Trnava za prípravu podujatia.

 

 

 

 

 

Tajomník OV SZZ Trnava   Emil Maška                         podpredseda OV SZZ Trnava Anton Honíšek  

 

 

        

 

 

                                  Predsedníčka  OV SZZ Trnava    Dagmar Kurincová                  

 

 

 

                                                  

OV SZZ Trnava
A. Sládkoviča 33
91700 Trnava

zahradkari@zahradkaritrnava.sk

správa web stránky

milan.harsani@gmail.com

Úradné hodiny:
Streda od 9:00 do 12:00

do odvolania iba telefonicky